1. Literature
"De West-Vlaamse aardappeleconomie: van knol tot friet en chips", West-Vlaanderen Werkt, 55 (2013) no. 243, 3-52.
Andrivon, D.‚“The origin of Phytophthora infestans populations present in Europe in the 1840s: a critical review of historical and scientific evidence“, Plant Pathology (1996) 45, 1027-1035.
Belgapom, “De aardappel in België, het land van de friet” / “La pomme de terre en Belgique, pays de la frite” / “The potato in Belgium, land of fries” (Canalazzo Publishing) 2015
Christiaens, J., "Welke saus mag erop? Over frieten en hun mayonaise", in: M. Jacobs en P. Scholliers eds., Buitenshuis eten in de Lage Landen sinds 1800, Brussel (VUBPress) 2002, 125-135.
Consumptietracker: in 2007, 2009 en 2011 onderzocht InSites Consulting in opdracht van VLAM wie wat waar en wanneer consumeert.
Cox, M., Ots, M., Bartelt, F. e.a., Baraques à frites. Fritkot. Louvain-la-Neuve en Brussel (Editions de l'Octogone) 2002.
Erikson, L., Korv, mos och mansoor. En bok om svenska korvkiosker. Stockholm (Wahlström & Widstrand) 2004.
Hawkes, J.G. en Francisco-Ortega, J., “The early history of the potato in Europe”, Euphytica, 70 (1993) 1-7.
Henry, H. en Verdeyen, A., Carrément frites. Waterloo (Renaissance du livre) 2012.
Ilegems, P., De Frietkotcultuur, het laatste boek over België. Z.p.1993.
Ilegems, P., Encyclopedie van de friet, Antwerpen (Artus) 2014.
Ilegems, P., Frietgeheimen. Antwerpen (Artus) 2005.
Ilegems, P., Het Belgisch frietenboek. Antwerpen (Loempia) 1994.
Ilegems, P., Het volkomen frietboek. Een Belgische cultuurgeschiedenis. Antwerpen en Amsterdam (Nijgh & Van Ditmar) 2002.
Lambin, J., "Waar komen de frieten vandaan?", Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingen en verzamelde opstellen. 1 (1983) 3, 11.
Lebrun, P.-B., Petit traité de la pomme de terre et de la frite, (Editions Le Sureau) 2016.
Leclercq, P., La véritable histoire de la pomme de terre frite (1re partie), 2009, laatst geconsulteerd op 19-07-2012. (www.culture.ulg.ac.be/jcms/c_13056/la-veritable-histoire-de-la-pomme-de-terre-frite-1re-partie)
Leclercq, P., La véritable histoire de la pomme de terre frite (2e partie), 2009, laatst geconsulteerd op 19-07-2012. (www.culture.ulg.ac.be/jcms/prod_94231/la-veritable-histoire-de-la-pomme-de-terre-frite-2e-partie)
Leclercq, P., La véritable histoire de la pomme de terre frite (3e partie), 2010, laatst geconsulteerd op 19-07-2012. (www.culture.ulg.ac.be/jcms/prod_285857/la-veritable-histoire-de-la-pomme-de-terre-frite-3e-partie)
Moulron E.: “Frite Ô ma Frite” (Editions Cherche Midi) 11/2016
Naumann, E., Kiosk. Entdeckungen an einem alltäglichen Ort. Vom Lustpavillon zum kleinen Konsumtempel. Marburg (Jonas Verlag) 2003.
Niesten, E. en Standaert, O., Patatfooi. De gouden geschiedenis van een bescheiden knol (CAG Cahier 1). Leuven (CAG) 2001
Nova International en Declercq, M., Het grote frietboek. Rotterdam (Trichispublishing) 2011.
Oliemans, W. H., Het brood van de armen: de geschiedenis van de aardappel temidden van ketters, kloosterlingen en kerkvorsten. 's Gravenhage (SDU) 1988.
Ríos, D., Ghislain, M., Rodríguez, F. en Spooner, D. M., “What is the origin of the European potato? Evidence from Canary Island landraces”, Crop Science, 47 (2007) 1271-1280.
Scholliers, P., "Pommes de terre et identié(s) culinaire(s): l'exemple belge", in: J.-P. Williot ed., Histoire et recettes gourmandes. La pomme de terre, Grenoble (Glénat) 2009, 92-107.
Scholliers, P., Arm en rijk aan tafel. Tweehonderd jaar eetcultuur in België, Berchem (EPO), 1993.
Scholliers, P., Food culture in Belgium. Westport Connecticut (Greenwood Press) 2009.
Segers, Y., ""Patatten en frieten met mayonaise". Een kleine geschiedenis van de aardappel in België sinds de achttiende eeuw", in: S. B. Guardia ed., La Ruta de la Papa, de los Andes Peruanos a Europa. Historia, sociedad y cultura. Siglos XVI-XXI, Lima (Universidad de San Martin de Porres: Fondo Editorial) 2012, 395- 405.
van Otterloo, A. en de la Bruhèze, A. A., "Nieuwe etenswaren, nieuwe eetplekken en veranderende eetgewoonten: snacks en fastfood in Nederland in de twintigste eeuw", in: M. Jacobs en P. Scholliers eds., Buitenshuis eten in de Lage Landen sinds 1800, Brussel (VUBPress) 2002, 87-114.
Verniest, J. en Broos, K. (fotograaf), De aardappel in België, het land van de friet, z.p. (Canalazzo publishing), 2015.
VLAM marktonderzoeken:
Consumptietracker: in 2007, 2009 en 2011 onderzocht InSites Consulting in opdracht van VLAM wie wat waar en wanneer consumeert.
Posttest Week van de Frituur 2012, 2013, 2014, 2015 Insites i.o.v. VLAM.
von Wetzlar, J. en Buckstegen, C., Urbane Anarchisten. Die Kultur der imbissbude. Marburg (Jonas Verlag) 2003.
2. TV and film
Small selection:
Queen Mathilde at the Milan World Expo: 'The fries are very hot’, 2015.
https://www.youtube.com/watch?v=s81d-F7y1z0
Meus, Jeroen, De patat. Part 4: Belgium, culinary travel programme, Canvas, 2012. http://www.youtube.com/watch?v=fZduDjh707Q
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/archief/nieuws/cultuurenmedia/1.1054612
Poutte, M., Fritkot/Baraque à frites (documentary). Brussels 2011.
See amongst others http://www.cinergie.be/webzine/manuel_poutte_fritkot and http://www.luxfugitfilm.com/pages/films-recents/fritkot.html
Meus, Jeroen, Dagelijkse Kost, het frietkot van Gisèle, één, 2 December 2012. http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/het-frietkot-van-gisele
Devliegher, P., Clonen, K., De Smet, K. e.a., Fritkot (documentary film made by students of KU Leuven – anthropology field trip). Brussels 2003.
Brusselicious, Fritkot Festival, opening with "Fritüür" band, 2012, https://www.facebook.com/video/video.php?v=10151220414813754
Blaute, Jean, Week of the fries, 2007, http://www.youtube.com/watch?v=EIwCDqwZMj8
Steemans, Dré (Felice), Snack kiosks in Belgium, 1990s, http://www.youtube.com/watch?v=Dd_UBt58UTI
http://www.travelswithdarley.com/why-belgian-frites-are-so-good/
TasteFiandre - L'Arte delle Patatine Fritte alla Belga; 09/2015
https://www.youtube.com/watch?v=ybb_guFy0aQ
James Bint in London (2014), Milano & Beijing (2015)
http://jamesbint.be/en/events/london/
http://jamesbint.be/en/events/milano/
http://jamesbint.be/en/events/beijing/
3. Websites
http://www.homefrithome.com/
(Henry Hugues)
http://www.friet.be – www.frites.be
(Henry Hugues)
www.frietmuseum.be
http://leveninleuven.be/2012/05/01/frietkoten-in-leuven-1967/
Funny report starring a very young Jan Van Rompaey, from the time that the Place des Martyrs still had a lot of snack kiosks.
http://www.weekvandefriet.be
VLAM
http://itunes.apple.com/be/app/fritkots-bruxelles/id441054097?mt=8&ls=1
App for snack kiosks in Brussels
http://visitbrussels.be/bitc/BE_nl/brusselicious/brusselicious_thema/6577/fritkoten-wandeling.do
frietkot walk in Brussels
http://www.fritkotmax.be/pages/nlmenupag.html
http://www.belgianfries.com/v2/index.cfm
‘The one and only Belgian fries website’
4. Miscellaneous
Photo exhibition at the Goethe Institute in Brussels (2005): the phenomenon of the snack kiosk. With photos by the Swedish Jenny Nordquist, Finnish Marko Hämäläinen, Belgian Marina Cox, Marc Ots, Paul Illegems, and German Christoph Buckstegen.
rolex replica watches Audemars Piguet Replica Watches www.topapwatch.com|Car Wraps
vzw Navefri - Unafri asbl
Schillekensberg 21 3460 Bekkevoort
info@navefri-unafri.be
Use the contact form