Frittenbibliografie
Andrivon, D. ‚“The origin of Phytophthora infestans populations present in Europe in the 1840s: a critical review of historical and scientific evidence“, Plant Pathology (1996) 45, 1027-1035.
Christiaens, J., "Welke saus mag erop? Over frieten en hun mayonaise", in: M. Jacobs en P. Scholliers eds., Buitenshuis eten in de Lage Landen sinds 1800, Brussel (VUBPress) 2002, 125-135.
Cox, M., Ots, M., Bartelt, F. e.a., Baraques à frites. Fritkot. Louvain-la-Neuve en Brussel (Editions de l'Octogone) 2002.
Erikson, L., Korv, mos och mansoor. En bok om svenska korvkiosker. Stockholm (Wahlström & Widstrand) 2004.
Hawkes, J.G. en Francisco-Ortega, J., “The early history of the potato in Europe“, Euphytica, 70 (1993) 1-7.
Hugues, H. en Verdeyen, A., Carrément frites. Waterloo (Renaissance du livre) 2012.
Ilegems, P., Het Belgisch frietenboek. Antwerpen (Artus) 2005.
Ilegems, P., Het Belgisch frietenboek. Antwerpen (Loempia) 1994.
Ilegems, P., Het volkomen frietboek. Een Belgische cultuurgeschiedenis. Antwerpen en Amsterdam (Nijgh & Van Ditmar) 2002.
Lambin, J., "Waar komen de frieten vandaan?", Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingen en verzamelde opstellen. 1 (1983) 3, 11.
Leclercq, P., La véritable histoire de la pomme de terre frite (1re partie), 2009, laatst geconsulteerd op 19-07-2012. (www.culture.ulg.ac.be/jcms/c_13056/la-veritable-histoire-de-la-pomme-de-terre-frite-1re-partie)
Leclercq, P., La véritable histoire de la pomme de terre frite (2e partie), 2009, laatst geconsulteerd op 19-07-2012. (www.culture.ulg.ac.be/jcms/prod_94231/la-veritable-histoire-de-la-pomme-de-terre-frite-2e-partie)
Leclercq, P., La véritable histoire de la pomme de terre frite (3e partie), 2010, laatst geconsulteerd op 19-07-2012. (www.culture.ulg.ac.be/jcms/prod_285857/la-veritable-histoire-de-la-pomme-de-terre-frite-3e-partie)
Naumann, E., Kiosk. Entdeckungen an einem alltäglichen Ort. Vom Lustpavillon zum kleinen Konsumtempel. Marburg (Jonas Verlag) 2003.
Niesten, E. en Standaert, O., Patatfooi. De gouden geschiedenis van een bescheiden knol (CAG Cahier 1). Leuven (CAG) 2001.
Nova International en Declercq, M., Het grote frietboek. Rotterdam (Trichispublishing) 2011.
Oliemans, W. H., Het brood van de armen: de geschiedenis van de aardappel temidden van ketters, kloosterlingen en kerkvorsten. 's Gravenhage (SDU) 1988.
Ríos, D., Ghislain, M., Rodríguez, F. en Spooner, D. M., “What is the origin of hte European potato? Evidence from Canary Island landraces“, Crop Science, 47 (2007) 1271-1280.
Scholliers, P., "Pommes de terre et identité(s) culinaire(s): l'exemple belge", in: J.-P. Williot ed., Histoire et recettes gourmandes. La pomme de terre, Grenoble (Glénat) 2009, 92-107.
Scholliers, P., Food culture in Belgium. Westport Connecticut (Greenwood Press) 2009.
Segers, Y., "Patatten en frieten met mayonaise". Een kleine geschiedenis van de aardappel in België sinds de achttiende eeuw", in: S. B. Guardia ed., La Ruta de la Papa, de los Andes Peruanos a Europa. Historia, sociedad y cultura. Siglos XVI-XXI, Lima (Universidad de San Martin de Porres: Fondo Editorial) 2012, 395- 405.
van Otterloo, A. en de la Bruhèze, A. A., "Nieuwe etenswaren, nieuwe eetplekken en veranderende eetgewoonten: snacks en fastfood in Nederland in de twintigste eeuw", in: M. Jacobs en P. Scholliers eds., Buitenshuis eten in de Lage Landen sinds 1800, Brussel (VUBPress) 2002, 87-114.
von Wetzlar, J. en Buckstegen, C., Urbane Anarchisten. Die Kultur der Imbissbude. Marburg (Jonas Verlag) 2003.
Hugues Henry: «Carrément frites» (Ed. Renaissance du Livre, 2012).
Pierre Leclercq: «La véritable histoire de la pomme de terre frite» (Université de Liège, 2010).
VLAM marktonderzoeken:
Consumptietracker: in 2007, 2009 en 2011 onderzocht InSites Consulting in opdracht van VLAM wie wat waar en wanneer consumeert. VLAM.
Belgapom: “De aardappel in België, het land van de friet” / “La pomme de terre en Belgique, pays de la frite” / “The potato in Belgium, land of fries” (Canalazzo Publishing, 2015)
Pierre-Brice Lebrun: „Petit traité de la pomme de terre et de la frite” (éd. le Sureau, 11/2016)
Etienne Moulron: “Frite Ô ma Frite”, 2016
rolex replica watches Audemars Piguet Replica Watches www.topapwatch.com|Car Wraps
vzw Navefri - Unafri asbl
Schillekensberg 21 3460 Bekkevoort
info@navefri-unafri.be
Nutzen Sie das Kontaktformular